Το φλέγον θέμα των δικαιωμάτων των περίπου 3,5 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και του σχεδόν 1 εκατομμυρίου Βρετανών που ζουν σε χώρες – μέλη της ΕΕ, συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Δείτε βίντεο με τη συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει ότι χρειάζονται διαβεβαιώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών για τη συγκατάθεσή του στην Συμφωνία Αποχώρησης και εκφράζει την ανησυχία του ειδικά όσον αφορά το χαρακτήρα του συστήματος εγκατάστασης των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο (ζητώντας την αντικατάστασή του από μια διοικητική διαδικασία δηλωτικού χαρακτήρα), τη μη έκδοση εγγράφων για την απόδειξη του δικαιώματός των πολιτών της ΕΕ να διαμένουν στο ΗΒ, και της προσβασιμότητάς του, μεταξύ άλλων θεμάτων.
Το κείμενο που υιοθετήθηκε την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, ζητά να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές εκστρατείες για να προετοιμαστούν οι πολίτες και παροτρύνει τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ των 27 να υιοθετήσουν μια συνεπή και γενναιόδωρη προσέγγιση ώστε να υπάρξει ασφάλεια δικαίου για τους Βρετανούς πολίτες που διαμένουν στο έδαφός τους. Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 610 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 68 αποχές σε συνέχεια συζήτησης στην ολομέλεια την Τρίτη, η οποία σε μεγάλο βαθμό επικεντρώθηκε στο μέλλον της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών, τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΒ κατά τη μεταβατική περίοδο και το μετριασμό των επιπτώσεων του Brexit στην καθημερινότητα των πολιτών.
Για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία Αποχώρησης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με απλή πλειοψηφία επί των εγκύρων (Άρθρο 50 (2) της Συνθήκης ΕΕ). Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει επί της Συμφωνίας Αποχώρησης μόνο αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης στο ΗΒ.
Το Δεύτερο Μέρος της Συμφωνίας Αποχώρησης προστατεύει τους Ευρωπαίους πολίτες στο ΗΒ και τους Βρετανούς πολίτες στην ΕΕ, καθώς και τις οικογένειές τους. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της Συμφωνίας, όλα τα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης που υπάγονται στο δίκαιο της ΕΕ θα διατηρηθούν, ενώ εγγυημένα είναι και τα δικαιώματα των πολιτών κατά τη διάρκεια του βίου τους. Όλες οι σχετικές διοικητικές διαδικασίες πρέπει να είναι διαφανείς, ομαλές και αποτελεσματικές. Η εφαρμογή και υλοποίηση των όρων αυτών θα εποπτεύεται από μια ανεξάρτητη αρχή με αρμοδιότητες αντίστοιχες με αυτές της Επιτροπής.
Την προηγούμενη μέρα μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως κατά την παρουσία της στο Λονδίνο προ ημερών, δέχθηκε σειρά ερωτήσεων, κατά τη διάρκεια ομιλίας της ενώπιον φοιτητών, που δεν αφορούσαν ούτε μια συμφωνία εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες αλλά το μέλλον και την ασφάλεια των πολιτών. «Οι λόγοι ήταν πάντα οι ίδιοι. Ασφάλεια για τη ζωή τους, το μέλλον τους και τους οικείους τους», ανέφερε η κ. φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας πως το όλο ζήτημα αφορά 3,5 εκατ. πολίτες της ΕΕ που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και σχεδόν 1 εκατ. Βρετανούς που ζουν και εργάζονται σε κράτη μέλη της ΕΕ. Μιλώντας για την ανάγκη μιας «ηθικής επιταγής», η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως από τα πρόσωπα αυτά 2,5 εκατ. έχουν υποβάλει αίτηση και πήραν άδεια παραμονής στο ΗΒ. Τόνισε ωστόσο πως «υπάρχουν ανησυχίες όπως το Γάλλο φούρναρη και τον Πολωνό σεφ» αφού ήδη ένα εκατομμύριο ευρωπαίων πολιτών δεν πήραν άδεια παραμονής. «Όλοι οι πολίτες, ειδικά οι πιο ευπαθείς πρέπει να υποστηριχτούν στη διαδικασία και πρέπει να φροντίσουμε γι’ αυτό».
Με πληροφορίες από Δελτίο Τύπου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου / ΚΥΠΕ